Gamberrisme gastronòmic i producte de proximitat

Tast de copes: La copa sí que importa, i molt!

Data 7-08-2015 per somiatruites

Ja feia temps que coneixíem la importància de les copes en el tast de vins i vam buscar la resposta a quina seria la vaixella cervesera ideal. Vam provar tot tipus de copes de formes diferents amb més o menys èxit  i com si de la recerca del Sant Greal es tractés, finalment a la fira de cervesa artesana del Poblenou vam trobar la resposta definitiva. Normalment a les fires i mostres de cervesa els organitzadors oferim al públic gots tipus Nonic o de Pinta, Stange o llarg o en alguns casos copes de tast de vi normalment de vidre. Doncs al Poblenou et donen la possibilitat de fer-te amb un got de la marca Spiegelau que posteriorment vam descobrir que recomanaven per les cerveses tipus IPA.

IMG_20150705_133254

Ens vam apropar encuriosits a l’stand de Spiegelau a la fira i en Nico ens va fer cinc cèntims d’allò que calia saber sobre el seu kit de tast de cervesa artesana. El kit el conformen tres copes de vidre, segons les seves recomanacions, una per IPA, una per American Wheat Beer i la darrera per Stout. I realment sol amb un primer contacte ens vam enamorar de l’experiència, la quantitat de olors i sabors que ens hem deixat pel camí per no triar una bona vaixella cervesera! Vam acceptar el repte de testejar les copes tranquil·lament a casa, però la prova que més ganes teníem de fer és la que us narrem a continuació. Vam escollir dos companyies cerveseres del nostre entorn, Vandals situada a Pont de Suert i on els seus brew masters, en Gerard i l’Arnau estan fent una feina excepcional i La Vella Caravana de Menàrguens que de la mà de l’Oscar és la fabrica degana de les comarques de Lleida. El test consistia a que els mateixos artesans de la cervesa tastessin les seves criatures en les copes que proposa Spiegelau. Vam triar tres cerveses de cada cerveser, la Weiss, la Stout i la Pale Ale de Vandals i Ponent Roots (American Wheat), Mata Elefantes (IPA) i Maltrago (Wheat Stout) de La Vella Caravana.   En el tast de la copa American Wheat Beer tots van coincidir en que l’obertura de la copa afavoria que la cervesa s’equilibrés en boca en dolçor i acidesa. Amb la seva forma permetia, a l’olorar,  destacar els elements de forneria que cal trobar en totes les cerveses de blat. 20150731_132952

Vam testejar la copa amb la Barley Wine de La Vella Caravana “Tocats per la boira” en les tres copes i justament la copa dissenyada per American Wheat Beer va donar el millor resultat en olor i sabor.

20150806_121722

20150806_121720

En quant a la copa IPA, que també hem utilitzat per tastar alguna APA amb resultat satisfactori, va ser molt gratificant veure com els cerveses reconeixen més matisos dels llúpols que utilitzen en les seves receptes que emprant altes gots es diluïen o perdien pel camí. En aquest cas en Gerard va emprar la copa per fer el tast de la Pale Ale fins i tot del fermentador. També van trobar molt encertat que la forma de la copa permet glop rere glop mantenir l’escuma en perfectes condicions.

20150731_140058 20150731_140056 20150806_120047 20150806_110713 20150806_110700 20150806_110656

La copa Stout l’hem utilitzat indistintament per a Porter i per a Stout , però en aquesta ocasió vam tastar la Stout de Vandals i la Maltrago de La Vella Caravana, que és una Wheat Stout.

20150806_114722 20150806_115745

El resultat és una copa que accentua les notes de cafè i xocolata i que et dóna una idea de la graduació alcohòlica de la cervesa. La persistència de l’escuma és molt adient i fa la cervesa visualment atractiva. En definitiva, el kit de tast Spiegelau s’ofereix com una eina imprescindible per a millorar l’experiència de tast de les cerveses artesanes. Cal seguir explorant quins altres estils poden potenciar les seves propietats organolèptiques simplement triant un bon recipient de degustació. També hem comprovat que les copes faciliten a aquelles persones no gaire entrenades al tast per a percebre més fàcilment els aromes i els sabors, i també perquè no dir-ho, els defectes que puguin sorgir. La veritat és que també ens hem fet amb la resta de copes Spiegelau per a cervesa amb el kit Beer Clàssics i ja us explicarem en una altra ocasió la nostra experiència. Volem agrair a en Gerard, l’Arnau, l’Oscar i en Toni per col·laborar com a “conillets d’índies” en aquest tast de copes i volem aprofitar per animar-vos a que visiteu els seus obradors de cervesa artesana i els hi feu suport a les xarxes socials!

  • VANDALS es troba al polígon de Pont de Suert i els trobareu tots els divendres, de portes obertes, de 12:00 a 20:00.
  • LA VELLA CARAVANA  la trobareu al carrer Major de Menàrguens i obre al públic en portes obertes,el dissabtes de 12:00 a 14:00.

SUPPORT YOUR LOCAL BREWERY!!! Salut!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *